Biologisch bestrijden van ziektes en plagen

Ook als je biologisch moestuiniert, kun je te maken krijgen met schimmels en beestjes die verzot zijn op jouw groentes. Bladluizen en slakken bijvoorbeeld. Deze gedijen goed in vochtige, warme omstandigheden. Schimmelsoorten ontstaan vaak in natte periodes en kunnen het blad van groenteplantjes aantasten. Dat geeft witte of bruine vlekken op blad of steel.

Biologische bestrijdingsmiddelen 

Als je biologisch moestuiniert, gebruik je geen chemische, slecht afbreekbare middelen om plagen en ziektes te bestrijden. Wel gebruik je bijvoorbeeld plantengier. Dit is een extract van planten. Er zijn verschillende biologische bestrijdingsmiddelen:

  • brandnetelgier: tegen insecten en ter versterking van de immuniteit;
  • paardenstaartgier: ter versteviging van weefsels en verhoging immuniteit voor schimmels. Paardenstaartgier kun je ook preventief spuiten!;
  • een oplossing van water, groene zeep en spiritus: tegen bladluizen;
  • een ring van eierschalen, houtas of koffiedik, of koperen strips en banden: tegen slakken. Slakken krijgen door de elektrische lading van koper een schokje als ze er overheen kruipen.
  • verwijderen met de hand: slakken en/of kevertjes. Tijdrovend maar heel simpel en zeer effectief!
  • verschillende ecologisch geteste en milieuvriendelijke producten die je o.a. kunt krijgen bij tuincentra en Roodmet zwartestippen.nl, een jong Utrechts bedrijf dat tuinplaagbestrijdingsmiddelen verkoopt met respect voor de natuur

Foto links: Duurzaamthuis

Slakken biologisch bestrijden

Zo bestrijd je slakken op een biologische manier... meer >

Hoe maak je biologische bestrijdingsmiddelen?

Hoe maak je brandnetelgier, spiritus met groene zeep-mengsel en hoe gebruik je dit? ... meer >